2013 SEP – Thema water

SEP 2013  – Duurzaamheids discussieavond (verslag)

Thema Water

Op donderdagavond 19 september vond in OBS de Vogels opnieuw een gezellige en geslaagde avond plaats van Energiek Poelgeest. Dit keer was het thema “Water”. Ruim 30 mensen uit de wijk hoorden het inspirerende verhaal van Huub hendrix, voorzitter van het MEC Oegstgeest en recentelijk afgestudeerd IVN Natuurgids. Hij vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de polders waarin we wonen en over de natuurwaarden van de Veer- en Klaas Hennepoelpolder. Meer weten over bijvoorbeeld de vogels in de polder? Kijk eens op deze blogspot: http://polderspoelgeest.blogspot.nl.
Aansluitend vertelde Marleen van der Dussen van het Hoogheemraadschap Rijnland over de waterkringloop in onze wijk en over het werk van het Hoogheemraadschap. Ze liet zien waarom het zo belangrijk is dat we het oppervlaktewater niet vervuilen (bv door het wassen van auto’s); alle oppervlaktewater blijft in onze polders, en wordt via een gemaal constant gecirculeerd. Het waterrad aan de rand van de wijk symboliseert de rondgang die het water door de wijk maakt. Kunstenaar Hanshan vertelde op geheel eigenwijze hoe hij tot dit waterrad was gekomen. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel met een klein hapje, opnieuw geleverd door natuurvoedingswinkel de Zaailing.

De waterkringloop in Poelgeest

Het 8 m. hoge waterad in Poelgeest symboliseert de waterkringloop door de 3 polders in Poelgeest (ontwerp van Hanshan Roebers)

Poelgeest heeft een gesloten watersysteem waarin drie polders een rol spelen: de bebouwde polder, de Klaas Hennepoelpolder en de Veerpolder.  In de toekomst zou EnergiekPoelgeest nog eens graag een informatiebord geplaatst zien bij het waterrad met informatie over de functie en de historie van de watermolen.