Duurzaamheid

Duurzaam Poelgeest

De wijk Poelgeest is ooit opgezet als duurzame woonwijk. Auto luw, energie zuinig, schoon water, etc. Nu zijn die ambities misschien niet helemaal gehaald…maar wij van Energiek Poelgeest willen dat graag weer een beetje terug brengen.

Het thema Duurzaamheid is opgedeeld in de deelthema’s EnergieGroen en Water.

Vrijwilligerswerk Oegstgeest

Oegstgeest_Folder Vrijwilligerswerk

Lezing ‘Mondiale voetafdruk’, Jan Juffermans – 13 mei 2014

Dinsdag 13 mei was Jan Juffermans te gast in de wijk Poelgeest. Hij gaf een indrukwekkende lezing over onze mondiale voetafdruk. Het gaf ons inzicht in hoe wij de wereld belasten én wat wij kunnen en moeten doen om onze afdruk te verkleinen. Bekijk hier de volledige presentatie van Jan Juffermans, inclusief leuke, handige nuttige links.
Lees in één oogopslag het e-boek: ‘Mijn Hemel! Wat gebeurt er op Aarde?
en vergeet niet een eigen quick-scan te maken.!

12 december 2014  Kerstmarkt ‘Delen is het nieuwe hebben’

flyerKerstmarkt2014kOp vrijdagmiddag 12 december van 16:30-19:00 uur organiseert Energiek Poelgeest gezamenlijk met Dagcentrum Poelgeest (‘s Heeren Loo), kinderopvang SKO en kinderdagverblijf Poelkids een kerstmarkt op het schoolplein van De Vogels aan de JP. Thijsselaan 69.

Energiek Poelgeest zorgt voor een vernieuwende kersttint aan de markt door een aantal organisaties uit te nodigen die opereren onder het motto: “Delen is het nieuwe hebben”. Achtergrond is dat we eigenlijk meer hebben dan nodig is. Door meer gebruiksartikelen en diensten te delen besparen we energie en ruimte en komen we meer met elkaar in contact. Op de kerstmarkt kun je kennismaken met een aantal organisaties en initiatieven die dat “delen” makkelijk en leuk maken. Je zult de volgende organisaties en initiatieven op de markt tegenkomen: MyWheels (autodelen), OogstOverschot (groente en fruit delen), Repaircafe (samen met een expert je kapotte spullen repareren), Peerby (een online platform), de nieuwe Stichting Oegstgeester Kringloop (SOEK, kringloop), ThuisAfgehaald (maaltijden uit je buurt), VrijGroen (duurzame inspiratietuin In Oegstgeest), de MiniBieb en onze eigen buurt-Superrr.

Op de markt zijn allerlei spulletjes te koop, kunnen kinderen kerststukjes maken en kan je kennis maken met de organisaties die de markt organiseren en de initiatieven die Energiek Poelgeest rond het thema ‘Delen is het nieuwe hebben’ heeft uitgenodigd voor een presentatie.

Mywheels2 MyWheels.nl       Deel je auto met anderen uit je buurt.
MyWheels is het non-profit platform voor het delen van auto’s. Het is de plek waar mensen die een auto zoeken en die een auto aanbieden elkaar vinden. Veel keus uit auto’s in je buurt. Goed verzekerd op weg. Heldere tarieven en voorwaarden.

OogstOverschot2OogstOverschot.nl    Stichting Oogst Overschot is een non-profit organisatie en heeft als doel bij te dragen aan een duurzame samenleving door verspilling van voedsel tegen te gaan. Mensen, die een overschot hebben aan groenten, fruit, jam, bloemen, kruiden, planten, maaltijden, soep, sappen, vergeten groenten, zaai- en pootgoed, zaden, noten, enzovoort en mensen die in dit overschot zijn geïnteresseerd kunnen via deze website met elkaar in contact komen. Zij kunnen via Oogst Overschot hun producten weggeven, ruilen, of verkopen tegen een kleine vergoeding.

repaircafeRepaircafe.nl/oegstgeest ‘Weggooien? Mooi niet!’ is de vlag waaronder iedere maand meer dan 33 Oegstgeester vrijwilligers bijeen komen om met dorpsbewoners kapotte spullen te repareren. Dit beperkt de afvalstroom en draagt bij aan een beter milieu. Het repareren is gratis, uitdagend, gezellig en brengt mensen dichter tot elkaar. Bezoekers leren hoe ze eventueel zelf iets kunnen herstellen. Gooi spullen niet zomaar weg, wellicht valt het te repareren.

SOEK


Stichting Oegstgeester Kringloop
 (SOEK) heeft een facebook-pagina .
Daarop vind je ook welke spullen zij wel en niet inneemt. Wat willen wij graag innemen: servies, glaswerk, vazen, keukenspullen, tuinspullen, boeken, lp’s, cd’s en dvd’s, muziekinstrumenten, speelgoed, schilderijen, gereedschap,  knutselspullen, kleine meubeltjes, woondecoratie en kerstspullen.

PeerbyPeerby.nl    Leen spullen van mensen in de buurt. Boormachine, barbeque, kruiwagen, bakfiets, …
Een website waar je wellicht vindt wat je zoekt en waar je ook zelf gereedschappen, e.d. kan aanbieden

ThuisAfgehaaldThuisAfgehaald.nl Geen tijd om zelf te koken? er wordt voor je gekookt! Maaltijden delen met je buren. Ruim 7.500 thuiskoks koken dagelijks veel heerlijke maaltijden. Zoek hier een maaltijd bij jou in de buurt. Wil je weten hoe het werkt? bekijk de video.

minibiebMiniBieb.nl     In onze nieuwe buurt-Superrr hebben we nu ook een eigen miniBieb, een kastje met boeken die je kunt meenemen en kan vullen met boeken die je anderen wilt laten lezen.

 

YahooGroupsPoelgeest@yahoogroups.com      Dit is onze succesvolle mailinglist. Hierop zijn al veel wijkbewoners geabonneerd. Veel nieuwtjes gaan snel de wijk rond, worden poezen weer terug gevonden en krijgen spullen weer nieuwe eigenaren. Geef je op bij poelgeest-owner@yahoogroups.com

 

VrijGroenVrijGroen.info   De biodiversiteitstuin Vrij Groen is een duurzame inspiratietuin In Oegstgeest. Tuiniers en bezoekers kunnen hier zien, proeven, ruiken en meemaken wat je kunt doen met eetbaar en natuurvriendelijk groen in de stad. De tuin heeft ook een kerstbomenasiel. Wil je ook duurzaam omgaan met een kerstboom, breng hem in januari naar de tuin en haal hem aan het eind van het jaar weer op.

In de kraampjes op het schoolplein kan je verder informatie over deze initiatieven krijgen.
Bij VrijGroen kan je zelf kerststukjes maken met lokaal 
KonnectidKonnektid
Kennis delen / kennis lokaal opdoen

Wil je iets leren? Of ben je zelf ergens goed in, wat je graag wilt delen. Deze website brengt vraag en aanbod op lokaal niveau bij elkaar. Zo doe je en nieuwe kennis op en leer je mensen uit je buurt kennen. Zie ook dit informatie filmpje

Hier opgewekt

Krijg aan de hand van deze film een indruk van de beweging lokaal duurzaam in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Groningen.