NIEUW LID! 
Dit keer: Wietske Veltman

Wietske Veltman (interimmanager, 44 jaar) woont met haar partner, 2 kinderen en een hond sinds 2016 in Poelgeest. Dit jaar werd ze lid van coöperatie Energiek Poelgeest. Haar droom voor de wijk: volledig energieneutraal zijn.

Hoe vind je het om in Poelgeest te wonen?
Het is best bijzonder om in een ecowijk te wonen. Veel water en natuur, veel mensen hebben zonnepanelen en de huizen zijn heel energiezuinig gebouwd.

Wat was voor jou de reden om lid te worden van Energiek Poelgeest?
Ik vind het goed dat de coöperatie probeert mensen bij elkaar te brengen en samen iets op te zetten. Als je iets wilt bereiken in de energietransitie moet je het samen doen. In de wijk in Groningen waar we hiervoor woonden, wekten we zoveel mogelijk zelf energie op en dat verdeelden we onderling. Elke 2 maanden zaten we met mensen uit de straat bij elkaar om te kijken hoe het was gegaan. Dat maakt het ook leuk om samen bezig te zijn met duurzaamheid. 

Als je iets wilt bereiken, moet je het samen doen

We proberen allemaal minder energie te gebruiken; wat werkt voor jou? Heb je een tip voor je wijkgenoten?
Onze zonnepanelen zijn een supergoede investering geweest. We hebben onlangs ook een elektrische auto gekocht, dus de volgende stap wordt om extra panelen op het keukendak te leggen. Verder probeer ik minder te kopen. Ik ben opgegroeid met recycling en tweedehands spullen, dus ik weet dat je niet veel nodig hebt. De Facebook-groep Poelgeest: ruilen, verkopen en gratis halen is een aanrader. Ik koop ook altijd groenten en fruit van het seizoen. Voor mij hoeft er geen ananas te worden ingevlogen. Het zijn kleine dingen, maar als consument heb je invloed.

Hoe ziet de wijk er over 20 jaar uit?
Ik hoop dat we dan een gesloten watersysteem hebben, zodat we niets meer verspillen, dat we al onze energie groen en duurzaam opwekken en qua energie helemaal zelfvoorzienend worden. De gemeente Oegstgeest zou op dat gebied van mij best wat meer ambitie mogen hebben. Juist een wijk waar veel inwoners mee kunnen investeren biedt kansen.Wat moet Energiek Poelgeest wat jou betreft aanpakken?
Ik hoop dat de coöperatie een plek zoals de supermarkt kan terugbrengen. Die gaf binding in de wijk. Het is belangrijk dat je elkaar ergens in de wijk kunt tegenkomen. En verder is er natuurlijk ook nog veel te doen! De energietransitie is geen keuzemenu, we moeten álles aanpakken: het hergebruik van afval, waterbesparing, energie. Ik hoop dat we daarin als coöperatie de komende tijd grotere stappen kunnen zetten. Persoonlijk geeft mij dat ook voldoening: alle beetjes helpen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *