Wie zijn toch die andere buurtgenoten in de coöperatie? En waarom worden ze lid?. Aan het woord is deze keer Marèse Peters

Marèse Peters (49) woont sinds 2007 aan de Hugo de Vrieslaan, samen met haar man en twee zoons die inmiddels de middelbareschoolleeftijd hebben. Ze werkt als zelfstandig tekstschrijver voor verschillende klanten. “Ik geloof er in dat we met een duurzaam wijkinitiatief een heel klein beetje kunnen bijdragen aan het oplossen van het grote klimaatprobleem.”

Hoe bevalt het je in Poelgeest? Wonen in Poelgeest bevalt mij en ons gezin erg goed. Er staan hier veel mooie huizen en de wijk wordt steeds groener. Ik maak graag gebruik van de vogelpolder en van het bos rond kasteel Oud-Poelgeest voor mijn dagelijkse wandeling. Ik heb goed contact met andere wijkbewoners. Het is erg jammer dat onze kleine supermarkt is verdwenen. Dat vond ik erg praktisch. Daarnaast was het een prettig kloppend hart in het centrum van de wijk.

Hoe kijk je aan tegen duurzaamheid?

Met ons gezin proberen we best duurzaam te leven. We hebben bijvoorbeeld geen eigen auto. We maken veel gebruik van de fiets en de trein en ook regelmatig van de deelauto in de wijk. Dat werkt prima. Onze kinderen vragen af en toe wel eens om een eigen auto, maar ze snappen ook  waarom we die bewuste keuze hebben gemaakt. Ik eet vegetarisch en ook onze jongste zoon heeft die keuze gemaakt. Bij de boodschappen kiezen we vaak voor biologische producten, ook al zijn die wat duurder. Ook als ik het naar het stemhokje ga, kies ik voor een partij die rekening houdt met duurzaamheid.

Ik geloof er zelf in dat we met een duurzaam wijkinitiatief, of dat nou een lokale warmtebron of een windmolen in de wijk is, een heel klein beetje kunnen bijdragen aan het oplossen van het grote klimaatprobleem.

Waarom ben je eigenlijk lid geworden van de coöperatie? De aanleiding om lid te worden van Energiek Poelgeest waren de twee windmolens, de Watergeuzen. Door lid te worden van de coöperatie konden we een aandeel kopen in de Watergeuzen. Ik vond dat een mooi concreet doel. Toen we eenmaal lid waren, zijn we ons ook verder gaan verdiepen in de coöperatie. Ik vind dat Energiek Poelgeest nuttige onderwerpen op de agenda zet. Zelf invloed hebben over de herkomst van je warm water of mee kunnen beslissen over de plekken van de laadpalen in de wijk vind ik best belangrijke zaken. Ook de inzet van de werkgroep die zich bezig houdt met afwatering en groen op daken vind ik nuttig en tips daarover vind ik handig en nuttig.

Wat zou Energiek Poelgeest moeten bereiken wat jou betreft? Ik heb vertrouwen in de vrijwilligers die zich inzetten voor Energiek Poelgeest. Het is jammer dat het vooralsnog zo’n klein groepje is. Helaas zie je dat veel bewoners toch vaak voor hun eigen gemak en comfort kiezen, ook al botst dat met de dreiging van ons klimaat. Ik geloof er zelf in dat we met een duurzaam wijkinitiatief, of dat nou een lokale warmtebron of een windmolen in de wijk is, een heel klein beetje kunnen bijdragen aan het oplossen van het grote klimaatprobleem. Daarom zou ik graag willen dat Energiek Poelgeest meer armslag krijgt om meer bewoners te mobiliseren en bewust te maken van de alternatieve duurzame oplossingen die voorhanden zijn.

Wat kunnen we van je verwachten? Hoewel ik best een drukke baan heb en me ook als vrijwilliger inzet voor andere initiatieven, wil ik me best af en toe inzetten bij de communicatie: bijvoorbeeld bij het schrijven van een nieuwsbericht of het redigeren van een artikel. Misschien is het een idee voor Energiek Poelgeest om een vaste column in de Oegstgeester Courant te schrijven.

.

Vergelijkbare berichten